1 év a Boxsterrel

Igazából több, mint egy év, de hát ritkán járok erre. A megvásárlás után rögtön volt egy vízpumpa csere, ami egy kényszerű olajcserével együtt járt. A vízpumpa eresztett, jobban mondva konkrétan folyt, és erre nem hívta fel a figyelmemet a Porsche Centrum természetesen. Az előző tulajdonossal sikeresen kontaktáltunk, megmutatta az utód autót, egy szép 911 Carrera 4-re váltott. Elhoztam tőle a keménytetőt, ami gyakorlatilag új állapotú volt, ő csak megkapta az autóval de sosem használta. Félig-meddig kényszerűségből én feltettem, de közben nagyon megszerettem, gyakorlatilag teljes értékű az autó vele, nem egy kabrió. A kényszerűség azért van, mert nincs helyem tárolni, jobb hijján az autón tárolom. Egy elég zavaró dolog előjött, nem világított az egyik első helyzetjelző, hiába cseréltem izzót, nem az volt a gond. Némi piszkálódás után kiderült, hogy a csatlakozó kicsúszott a helyéről: izzó cseréhez ki kell szerelni az egész első lámpát, nem annyira bonyolult, de gondolom volt már pár ilyen alkalom, ekkor történhetett a dolog. Ezt itthon tudtam orvosolni, helyre tettem a csatlakozót. Szintén itthon megcsináltam a hűtők közti takarítást. 4db hűtő van elöl kétoldalt, ahová két nagy nyílás vezeti a levegőt. A nyílásokon nincs rács, minden bemegy akadály nélkül. Az alu hűtők előtt és között ez a minden megáll, ahogy nedvességet kap berohad, korrodálja a hűtőket azok szép lassan kilyukadnak. Nincs is jobb buli, mint megfelelő oldalra való megfelelő hűtőt keresni és a 17L hűtőfolyadékot cserélgetni - ezt megelőzendő minden évben ki kell takarítani ezeket: lökhárító le, hűtők ki, takarítás, vissza. Egy sima Youtube videó alapján bárki megcsinálja, inkább egy kis kikapcsolódás volt.

A vízpumpa csere után ősszel határoztam el, hogy egy komolyabb összeget rá kell fordítani az autóra: az IMS csapágy kopása miatt én a csere mellett döntöttem. Teljesen ellentmondó dolgokat lehet olvasni a neten ezzel kapcsolatban, röviden és nem túl szakszerűen az én szempontomból így néz ki: a köztes tengely csapágy a vezérlésben van, megszorulása, szétesése a motor károsodásához vezet. Ez nem típushiba, bár sokan azt mondják: ez egy cserélendő csapágy, mint ahogyan a fékbetét elkopása sem típushibának számít, ugye? Ezen felül már korábban megvolt egy kopogás az egyik oldalon hátul, ennek szerettem volna a végére járni. Elsőre azt mondták, lengéscsillapító, azonban azon nem látszott semmilyen kopás vagy hiba, ami miatt feladhatta volna a küzdelmet. Nem egy sima kettős lengőkaros futóműről beszélhetünk, így volt hibalehetőség bőven. A szervízben cserélve lett tehát az IMS csapágy, néhány tömítés, egy hátsó lengőkar és egy sokkal kényelmesebb autóval jöttem haza (meg egy kis pénzzel szegényebben).

Tavasszal megvettem rá az új gumikat, bár a Continentalokkal elégedett voltam, 2017-es gyártásúak voltak, koptak is bár még bőven volt rajtuk minta, megvettem egy garnitúra Michelin Pilot Sport 4-et rá (nemsokkal ezután, kb két hét múlva kijött az 5...). A csere után nincs érdemleges változás, ahogyan én használom, a Contik is jók voltak, a Michelin csak az én agymenésem volt, a gyári legjobb ajánlott, ezt akartam látni rajta. Szintén tavasszal, szezon előtt megkapta az új féktárcsákat, betéteket előre.

Idén nyáron jön egy újabb olajcsere és egy újabb hűtő takarítás, egyelőre más gondot nem látni. Összességében nagyon meg vagyok elégedve az autóval, sokszor még most is csak nézegetem a garázsban (ahogy az előzőt is), hogy egy igazi Porsche áll bent. És igen, minden indítás egy ünnep, egyetlen csepp benzin sem kívánhat szebb halált, minthogy egy hat hengeres boxermotorban égjen el, 6500-as fordulaton :)  

Milyen vele menni? Teljesen használható a mindennapokban is akár, bár ezzel már nem járok napi szinten. A gyári kipufogónak nincs hangja, ha bármi más jármű van mellettem alapjáraton semmi sem hallatszik a motor hangjából. Ez olyan 2500-3000-es fordulatig ilyen, 3500 felett már van hangja, 4000-től meg iszonyat jól szól és forog, tol, nem fogy el sosem. Hiába csak 220LE, elég sok mindenkit "megesz", mert könnyű és a sportautó ami sportautónak épült, nem ugyanaz, mint egy erős családi sedan vagy SUV. Akár azt is érthetjük ez alatt, hogy amikor máshol már el kell venni, ezzel még bőven tolod neki. Nagyon jól kezelhető autó a középmotornak hála, alacsony a súlypont és kanyarban tök semleges marad nagyon nagyon nagyon sokáig. Nehezen lehet kihozni a sodrából de akkor is előbb mutatja, érzed, hogy baj lesz, mielőtt nagyon nagy baj történne. Bár még nem próbáltam a kortárs 996 911-et, de minden tulaj mondja, hogy a Boxster kezelhetőbb, a 996-os súlyelosztása miatt hamarabb kitör.

Eddig nem sokat mentem vele, kb 11 ezer km futott bele a kicsit több, mint egy év alatt. A fogyasztását sokan kérdezik, nem néztem pontosan és nem is fogom, saccra 10-12L között eszik klímázva, vegyes használatban. Legtöbbször hosszú utakra használjuk, erre van kitalálva, így szinte minden kiránduláson van autópálya, ezt is bele kell érteni ebbe. A 100-as benzin ajánlott bele, de nem lesz baja a 95-östől is, ha rátankolunk egy-egy alkalommal, a gyári ajánlás a minimum 98-as, így a 11 ezer km alatt talán 2-3 alkalommal töltöttem hozzá 95-öst, amíg egy OMV-re elértünk 100-asért. 

Megérte/nem érte? Nem tudok erről nyilatkozni. Nem olcsó fenttartani egy ilyen autót. Elvan ridegtartáson is, max késbb megbosszulja magát az elhanyagolás, látni több ilyen eladó autót is. Azt szokták mondani ökölszabályként, hogy évi fél millió, ha nincs baj, ha van akkor több. Nem akarom itt látni a majmos hasonlatot mert ütök érte, annyira herótom van tőle :) Egy Porsche akkor lesz értékes, ha karbantartott, ápolt, vezetett szervízkönyves ismert előéletű darab. A mélypontot már bőven elhagyták a Boxster árak, igazából egy szép kis hasznot bezsebelhetnék én is, ha piacra dobnám a járművet. Az is hozzátartozik, hogy ez az idő is el fog jönni, nagyon szeretnék 911-re váltani, de még nem tudom mikor lépem ezt meg. A Boxster megvásárlását ha halasztottam volna pár hónapig, megléphettem volna a 911-est rögtön. Nem hiszem, hogy bánni fogom ezt, a kínálatot figyelve ilyen ár-érték ajánlat azóta sem volt a piacon. Hogy költöttem rá? Persze, ez természetes, minden ami kopott vagy fogy, cserére került, de azt illene figyelembe venni, hogy amíg Wartburg állt a garázsban, arra ugyanúgy költöttem, ez teljesen autó független dolog.

szembenaforgalommal @ . Szólj hozzá!

Kommentek

Szólj hozzá!

Jelentkezz be az oldal tetején, vagy szólj hozzá facebook-fiókod használatával!